Vandaag (gisteren inmiddels) dus een ingekorte route in het park gereden en bekeken en dat bleek maar goed ook. Er viel opnieuw veel moois te zien en vanwege de drukte en het feit dat niet alle geisers op commando af moest er af en toe geduld worden betracht wat uiteraard extra tijd vergt.

Na een zonnige start pakte een dreigend wolkendek zich boven Yellowstone samen en bereiden wij ons op het ergste voor. De temperatuur was in de ochtend ook een aantal graadjes lager, een schamele 16 Celsius.

Bij het inrijden van het park liepen we al een half uurtje vertraging vanwege een file. Gehoopt werd dat de reden een beer o.i.d. zou zijn maar toen de vaart er weer in kwam was de oorzaak ook verdwenen.

Vervolgens namen wij meteen de afslag naar de “Firehole Canyon Drive” een bochtig weggetje dat ons langs de Firehole River leidde met gelijknamige falls. Deze route kwam vanzelf weer op de hoofdweg uit waarna wij doorreden tot het eerste geiser basin van vandaag het “Lower Geyser Basin”. De parking stond ook hier aardig vol maar toch lukte het ons slagschip achteruit in te parkeren (applaus voor de chauffeur van de rest van de inzittenden).

Het basin bestond uit een verzameling van heet water bronnen, geisers en borrelend modder alsof je door een laboratorium heen liep.

Na deze stop gingen we weer verder de hoofdweg op waar we opnieuw in een file belanden. Dit keer was de oorzaak wel wildlife! Langs de kant van de weg lag tussen de beplanting in een grote bizon! Ook hier ontstond weer en gezellige verkeerschaos waar wij uiteraard aan meededen. Het dier liet zich gewillig op de kiek zetten waarbij op enkele meters afstand werd gefotografeerd. Later lazen wij dat je bij een bizon minstens 23 meter afstand moet houden vanwege veiligheid. Het liep gelukkig allemaal goed af dit keer. Weer een beest dat wij van ons lijstje konden doorstrepen.

De rit werd vervolgd en besloten werd direct koers te zetten naar de bekendste en meest betrouwbare geiser, “Old Faithful”. Bij deze geiser heen was bekant een heel dorp gebouwd met hotels, shops, uiteraard een mega parkeerplaats en rondom de geiser een hele reeks banken voor de toeschouwers. Het bordje bij het visitors center gaf aan dat de eerst volgende eruptie om 1:23 pm zou gaan plaatsvinden. Dat kwam mooi uit want zo hadden wij nog 20 minuten om een mooi plekje te zoeken tussen de honderden belangstellenden.

Na dat de eerste stoomwolken door de geiser waren uitgeblazen volgde een warmwater fontein van tientallen meters hoog die gedurende een minuut of 5 aanhield. Van zoveel natuur spektakel moet je toch wel even slikken zo mooi. Na afloop kreeg Old Faithful een applausje voor de grandioze show. In de snackbar werden vervolgens hot-en chilidogs door ons besteld. De volgende uitbarsting stond gepland om 2.41 pm. Wij besloten ook deze nog even af te wachten en ondertussen rond te kijken in het “Upper Geyser Basin” wat pal naast de oude trouwe was gelegen. Zo hadden wij bij de 2e eruptie een nog mooier zicht vanaf de andere kant. De show werd perfect herhaald en staat in al zijn schoonheid op video.

Wij hadden met Old Faithful tevens het keerpunt bereikt in de route van vandaag ook al wilde Sven nog wel even verder. Ik wist hem te overtuigen dat een volledig rondje een extra 100 km zou betekenen en dus geen zwembad meer voor vandaag!

Maar ook op de weg terug waren wij nog niet van de geisers af. Opnieuw werd gekozen voor een zijweggetje omdat ik ergens gelezen had dat de “Great Foutain Geyser” nog mooier zou zijn dan de O.F.. Bij deze geiser aangekomen stond aangegeven dat de eerste eruptie om 4.00 pm werd geschat maar helemaal goed te voorspellen was het niet. Tijdens het wachten weer een praatje gemaakt met een Amerikaan die vorige jaar Amsterdam had bezocht dus wel iets had met Nederland. De geiser weigerde echter ondertussen dienst en na 3 kwartier in het zonnetje te hebben zitten wachten besloten wij om verder te rijden naar de White Foutain Geyser die wij inmiddels al 2 keer in de verte spectaculair hadden zie spuiten. Een snelle berekening leerde dat binnen een minuut of 20 hij opnieuw “af zou gaan”. En ja hoor, als en ware geiserexpert klopte mijn schatting tot op enkele minuten nauwkeurig en stonden wij op een meter of 10 van een prachtige spray die precies onze kant op waaide. Raar overigens dat deze geiser nergens op de kaart staat aangegeven.

Na nog wat laatste foto’s te hebben gemaakt bij “Firehole lake” werd het echt tijd om weer terug te gaan richting West Yellowstone.

Als klapstuk passeerden we onderweg nogmaals een bizon die langs de weg liep vlak langs de passerende auto’s. Sven heeft ‘m uit het raam op film gezet terwijl Miek haar raampje dicht draaide bang dat dit 1000 kilo zware beest naar binnen zou springen (had ik graag willen meemaken)!

In West Yellowstone werd direct doorgereden naar de Mac. Daarna nog lekker gezwommen en gejacuzzied terwijl de 2 vakantiewassen in de naastgelegen wasserette in de machine ronddraaiden.

Het is nu bijna 10:00 pm, de jongens zitten al 3 uur in de pool tijd om ze op het droge te gaan halen.

Morgen (vandaag dus inmiddels) pikken we nogmaals een stukje Yellowstone mee om daarna door te rijden door en Grand Teton National Park dat ook een zeer mooi stukje natuur schijnt te zijn. Wij doen er wel weer verslag van!